Friptura de peste
Ingrediente:
1 kg peste (crap, palamida, somn etc.), 100 ml untdelemn, 200 g zarzavat (morcov, patrunjel, telina, ceapa), sare, piper.
Mod de preparare:
Pestele curatat de solzi, intestine, brahii, se asaza intr-o cratita sau tava, intreg sau taiat in bucati (pe grosime), pe un soclu de zarzavat, se presaracu un virf de cutit cu piper si se unge bine cu untdelemnul.In tava se pun 4-5 linguri cu apa si 1/2 lingurita cu sare.Tava se introduce in cuptor, la foc mijlociu, unde se lasa 30-40 minute, stropindu-se pestele din cind in cind cu sosul din tava, cu care se va sara; pestele se intoarce ca sa se rumeneasca uniform si se completeaza lichidul cind scade.Se serveste cu garnitura de orez, cu cartofi, salate, etc.Crap la gratar cu sos de unt
-Pestele se pune intreg pe un gratar, dupa ce a stat cu sarea pe el 30 min.
Pestele se intoarce des, pentru a se frige uniform.Se unge cu putin ulei daca nu este destul de gras,se scoate pe un platou si se taie feliidupa ce s-aracorit putin.Se prepara un sos din unt si lamaie astfel: untul se inmoaie pe foc mic, apoi se trage cratita de pe foc, se adauga zeama de la o lamaie si se amesteca energic cu o lingura
Plachie de crap cu masline fierte
Ingrediente:
Un kilogram de crap; sase fire de ceapa verde; patru catei de usturoi; 120 ml de ulei; 100 g de masline; 500 g de rosii; doi ardei; un pahar de vin alb; 1/2 lamaie; o legatura patrunjel; foi de dafin; sare; piper boabe.Mod de preparare:
Ceapa se taie julien si se caleste in ulei, se stinge cu vin si se adauga, pe rand, usturoiul tocat, ardeiul, rosiile taiate marunt, piperul boabe si foile de dafin. Se pune totul intr-o tava adanca. Pestele se spala, se taie bucati si se adauga compozitia in tava. Deasupra se stropeste cu putin vin si se baga tava la cuptor pentru 40-50 minute. Cand este gata se aseaza pe un platou si se garniseste cu masline fierte, felii de lamaie si patrunjel tocat.Chiftele de peste
Portii 6
Timp de preparare 40 minute
Dificultate medie
Timp de preparare 40 minute
Dificultate medie
Ingrediente:
200 g file de peste dezosat; 200 g cartofi; 100 g radacina de patrunjel; 1 pastarnac; 50 g faina; 1 ou; o ceapa; 50 g pesmet; 4 catei de usturoi; patrunjel; ulei; sare si piper.Mod de preparare:
1. Curatam legumele, taiate in bucati mari si se pun la fiert. Separat se taie ceapa marunt si se inabuse in ulei si adaos de apa.
2. Se trece pestele prin masina de tocat impreuna cu legumele fierte si racite si ceapa calita.
3. Se adauga oul, usturoiul zdrobit, verdeata tocata fin si un praf de sare si piper.
4. Se amesteca usor si din conpozitia obtinuta se modeleaza chiftelele. Le tavalim prin faina amestecata cu pesmet si se rumenesc in baia de ulei inchins.
5. Dupa circa 8-10 minute chiftele sunt scoase pe o hartie absorbanta si sunt stropite cu putina zeama de lamaie.
Cod cu sos de smantana si hrean
Ingrediente:
600gr file de cod; o lamaie; un morcov; 200 gr smantana; o bucata de hrean (dat prin razatoare); sare; piper; o legatura de patrunjel verde; trei - patru linguri cu ulei de masline.Mod de preparare:
Uleiul de masline se incinge intr-o tigaie, se adauga codul, zeama de la jumatate de lamaie si se lasa sa fiarba putin. Se adauga smantana, hreanul si restul ingredientelor si se lasa sa fiarba cateva minute. Se serveste cu garnitura de orez sau cartofi natur.