Pescuitul carasului la copca
Pentru ca experienta sa fie placuta trebuie respectate cateva reguli:
- gheata sa aiba cel putin 10 cm si sa fie transparenta,
- formata prin inghetarea apei si nu prin depunerea de zapada topita si inghetata.
- Daca grosimea este la limita se recomanda folosirea talpicilor pentru distribuirea greutatii pe o suprafata mai mare. Gheata fiind mai subtire la mal, se poate intra si iesi pe suprafata inghetata cu ajutorul unei scanduri cam de 1,5 m, sprijinita pe pamant.
Daca va hotarati sa petreceti cateva ore pe un lac in incercarea de a gasi caras, acordati o atentie deosebita echipamentului:
- haine din lana , calduroase si usoare,
- caciula,
- bocanci cu talpa groasa,
- manusi cu varful degetelor taiate pentru a fi nevoiti sa le scoateti tot timpul atunci cand schimbati momeala.
Ustensilele folosite la pescuitul carasului iarna la copca sunt foarte simple:
- varga scurta (1,5-2 m) cu linie fixa, a carei lungime o potriviti daca stiti locul de pescuit, ori cu mulineta rotativa sau plior, pentru inmagazinarea firului subtire de 0,10-0,12 mm;
- pluta trebuie sa fie sensibila, scurta si fara antene, echilibrata la nivelul apei. Plutele ,,para�� cu coada in jos au avantajul ca raman putin in afara apei, suprafata expusa inghetului fiind redusa. Apa se scurge usor de pe pluta, deci crusta de gheata o va ingreuna mai putin, neafectandu-i sensibilitatea. Pentru a nu ingheta apa din copca si a sesiza mai bine miscarea fina a plutei puneti putin ulei in apa;
- carligul folosit va fi din sarma subtire nichelata sau rosie daca se poate nr.14-16;
- momelile mai prinzatoare la pescuitul carasului
- sunt larvele de chironomide (libelule) care trebuiesc tinute in buzunar (la cald) sa nu inghete, ori ramele subtiri si viermusii. Acestea se pot amesteca si in nada al carei continut trebuie sa fie bogat in faina de carne, sange si alte proteine.
Cum se desfasoara pescuitul la caras la copca
Procedati astfel:
- faceti 3-4- copci la 1-1,5 m una de alta, aruncati in fiecare un bulgare (cat o minge de tenis de masa) de nada, apoi puneti unditele la treaba.
- Potriviti adancimea astfel incat aceasta sa ramana pe fund, ori la 2-3 cm deasupra acestuia.
- Montura trebuie miscata usor din cand in cand, prin zvacnituri din varga, folosindu-ne de elasticitatea acesteia.
Exemplare de caras 200-300 g se prind destul de des la copca, ba te mai poti trezi si cu un biban, ori vreo babusca in carlig, ceea ce face si mai placuta sederea langa acest ochi magic de apa.